Monday, April 9, 2012

fitrah



" sesibuk mana pun, sebanyak  mana pon hal.itu, ini, kalau datang pantai, duduk tepi sawah, pandang sungai dan rumput, pandang langit,sapa angin sejuk pagi,lambai angin bayu petang. mesti rasa tenang ja.macam dah lupa segala bagai, yang kecik hinggalah ke besar-besarnya.tak kisah dah.suka sangat. "

" kan? sebab kita dekat dengan alam Dia.yang selalu bertasbih kepada Dia.tenang bila kita kembali kepada fitrah. "

-nota kaki-

Tuesday, April 3, 2012

bebas



Aku genggam jemari,
berjalan perlahan,
pandang ke depan,
lari.
lari lagi dan terus berlari.
Luas, luas, tiada batas.
aku bebas.

tangan ku depa tinggi,
menggapai bayu,
menjerit bahagia,

lepas, lepas semuanya.

biar kosong.


tiada lagi terikat.

tiada lagi rantai.
tiada lagi soalan tanpa jawapan.
mana dia rasa bersalah?

mana dia rasa kecewa?
aku bebas.

berhenti. perlahan. lahan.

yakin tertunduk.
fokus terduduk.

masih. masih lagi.

aku mahu bebas.

syurga pastinya.



Sunday, April 1, 2012

ke timur atau ke barat, rumah adalah segalanya.


"East or West, home is the best"
rumah aku ada cam gini?


tak dowh,
cukup kami makan, kami main, kami sembang, kami aku buat citer-citer lucu


syukur.syukur.syukur


duduk rumah lah benda yg paling best


bab kata abang aku
"akak kahwin je dgn anak raja"
aku tak aim pun "anak raja" tapi aku aim "raja" terus
wakaka 
sbb apa?
this is your way  to escape from your uni life. :D

 *penat ke ngaji ni*

ishh *geleng kepala*
.
.
.

kami baring atas rumput


tadah apa yg dilukis pada langit

sbb apa pilih gini? *masuk mode*

sbb aku nak rumah yg homey,bukan rumah mcm bilik hotel


nak pilih masa depan *kerja* 

yang boleh bg byk masa untuk stay kat rumah



"I want to be a good mom"

"the best mama ever"

"me too"

T.T

nak one big happy family *touching*


"we're going to have one big family"

amin

kata-kata ustaz ngiang lg kat telinga

"ibu yang kendong kita dalam perut for nine months. azab, 

tau ? "

tetibe

tsk.tsk.tsk

ambik fon, cari kontek nombor, telefon umi.

"umi,umi sihat? *buat nada comel2 sikit. T,T


  
ketika negara gempur dgn masalah dunia, 
diskusi pemimpin terhenti apabila Mother Teresa menyatakan

" Go home and love your family "

                           ( ^_^ )



Friday, March 30, 2012

iMalu



iMalu = Al-haya'.

malu itu sebahagian dari iman.

Hadis ke-20 dalam hadis arbai'n
"...bila engkau tidak malu, berbuatlah apa yg kamu suka," H.R Bukhari.

jadi, fikir-fikirlah sendiri kalau kurangnya rasa malu dalam diri

 itu, tepuk dada tanyakan

"iman, kau sihat walafiat ke tak? sebab aku tak rasa malu ni,"
 
*kalau jawapan macam tak. sila cepat2 rasa cuak dan

 istighfar.

wahah.

benda yg tak elok kita patut malu, benda baik tak payah 

gatal nak rasa malu.



perempuan yg sopan, lagi beradab, bila dipandang,

aku yg perempuan pon sendiri rasa,


"kalaulah aku ada abang, aku suruh kahwin dengan abang 



aku,"

maksudnya, orang pun suka,
:)


samalah jugak dengan lelaki, tak payah buat perangai tak 



senonoh.


biar adab itu sentiasa ada.


biar depan semua orang.


biar jadi habit.
barulah makcik2 pakcik2 tengok ada rasa nak buat menantu. 


eheemm...


bila hilangnya sifat malu nak buat benda2 tak senonoh, nak 



buat dosa, banyaklah yg runtuh akhlaknya macam sekarang.

*menangis. siapa yg bertanggungjawab semua ni? T.T

sekian_.

p/s: boleh buat konklusi sendiri  rasanya, kan?


lalang hijau



langkah kaki terhenti bila melihat lalang









definisi lalang (kamus sendirian berhad) : adj, senang 

mengikut angin, walaupun punya prinsip dan fikiran teguh,

tapi emosi cepat berubah.



.
underground bebeh. itu sangat kool oke?


Panlusi : "taufan,semuanya diberi tanda yang 

matrilineal,kerna taufan itu sendiri persis wanita,awalnya

 sengsara galau,akhirnya tenang menjelma..."

"menarik, taufan itu persis wanita.kehkehkeh" 

Panlusi :"itulah, hati-hati. terus doa untuk yang luhur hati."




"God did not create woman from man's head, that he 

should command her, nor from his feet, that she should be

 his slave, but rather from his side, that she should be near 

his heart." Hebrew proverb.


so, be a good girl my dear.

( ^_^ )



p/s : Bersyukur dilahirkan sebagai seorang wanita. terima 

kasih atas nasihat,kawan :)  Dia bukan bercita-cita menjadi 

John Gray kedua :D


pp/s : pernah kau terbayang lelaki ada senggugut tiap2 

bulan? hah. *masuk icu lah camtuh.kih3 *:P 


Sunday, March 25, 2012

the road not taken.

I shall be telling this with a sigh,Somewhere ages and ages hence:Two roads diverged in a wood, and I,I took the one less traveled by,And that has made all the difference. -Robert Frost

dare to be different... but in a good way.

kalau nak diikutkan, 
dah dekat setahun  aku ikut jalan ni. 
 orang kata nak dapat masuk syurga tuh,
bukan senang macam baca alif, ba, ta.
nak melawan segala kehendak nafsu. 
patutlah ganjaran dia osem tahap moksya.
peluh menitik2 bila teringat sumpah Allah ke atas masa.




"demi masa, sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. kecuali yg berpesan-pesan kepada kepada kebenaran dan kesabaran," Surah Al-Asr.


syurga itu hanyalah untuk orang2 yg layak.
nak tengok contoh orang yg layak.
macam 10 sahabat nabi yg dijanjikan syurga,
tengok apa yg mereka buat untuk dapat jaminan tuh. 
memanglah susah. sakit lagi.
sakit fizikal tuh apalah sangat nak dibandingkan dengan hati. 

sabar.sabar.sabar. dan ulang sabar tu lagi sampai ratus kali.  

Hidup ini adalah untuk memberi dengan sebanyak-banyaknya. bukan menerima dengan sebanyal-banyaknya." - Laskar Pelangi.

kalau dulu, benda yg buruk jadi atas aku, aku persoalkan.
kenapa aku? bukan dia?
sebab sekarang aku mula lihat sesuatu benda dari sudut pandang yg lain.
aku mula dapat jawapan satu-satu.
baru nak faham. 
Allah tunjuk.
baru rasa bersyukur. 
memanglah on that time dapat dugaan tuh, mana boleh nak terima.
tapi sebabnya mungkin bukan ketika itu kita tahu. mungkin bertahun lepas itu. 

kita manusia.
tapi, jalan ini mengajar, hati itu perlu sentiasa jaga.
jangan biarkan hitam, walau setitik pon.
dan kita manusia yg sentiasa berdosa. fuuh. 

moga suatu hari aku menjadi seperti mereka yg osem. 
yg paling osem, mestilah nikmat syurga. 

wallahu taa'lam. 
  
p/s : ada sesiapa nak join ikut jalan ni sekali tak? :p 

Friday, March 9, 2012

cinta yang bersapa


  
-main tune ini untuk menghayati-


Baru nak melangkah masuk ke rumah, pulang dari tempat , berbaju kurung. 

"subhanallah, cantiknya bulan malam ni." 

Tak jadi masuk. Letak barang depan pintu, 
terus berbaring di rumput halaman bersebelahan dengan   pokok yang ku anggap teman.
Peduli apa dengan angin malam yg sejuk. 

"haah, cantik sangat. Subhanallah."

Kagum.



Bulan penuh, cahayanya saja terasa melimpah memenuhi segenap langit.




Putih. Suci. Berseri-seri.
Jelas, bulan dilingkari awan membentuk bulatan sempurna. 

Tiada langsung bengkok,

Berdiameter giga besar, tak mampu terakam. 

Sayang, tak banyak bintang malam ni. 


Berbicara dengan alam, memuji kuasa tuhan, muhasabah diri, menyedari kerdilnya kita sebagai hamba. 



Seketika, terasa diri ditiup angin. 





Sunday, March 4, 2012

seindah namamu, sekuat itulah dirimu!!


faris, (kenalan) 2 tahun, menghidap penyakit barah darah. ( HLH)

kanak-kanak yang sentiasa senyum dan ceria.







apakah setiap hari kita sentiasa berterima kasih kepada Allah dengan segala nikmat yang Allah berikan?

atau

 kita hanya pandai meminta ?



Saturday, March 3, 2012

selamat pagi cikgu !




sila mainkan tune ini untk mengambil feel yang menarik.  ^_^ teehee

tadaaa..





pada hari pendaftaran

why are you smiling??

um, actually sir, from my childhood  I used to dream of studying in institute of teacher education. ^_^

Today , I'm sitting over here, feeling excited sir!! ngeehee  

( ^_^ )

no need to be so overexcited . =.='  erkk! ok. ngeehee


from the moment I stepped in this lifetime profession..


 I promise to take their hands and walk with them.


fikiran mengalamun jauh...







siap terbaring-baring lagi . cikgu ajar apa benda ni?  ;D





deng.deng. shoot dr jauh ( my senior )

alolo.comel-comelnya  :P



outside there : alolo comelnya ( more often )



another love letter 

"cikgu kecik  tapi suara besaq" haha. give me five dik! hehe



-__- 

kalau sister lak apa? 

my sister is a laptop. haha. kelakar



she got a gift from her pupil. He called that " ultraman lemas" hahaha

comel-comel. teehee

and then
-
-
-
-

:')

No matter how hard it will be. 




Insha Allah.




Perhaps someday when I walk down the street, couldn't find 

the way to go home as I forget everything happens around 

me, someone will hold my hands and take me away while the

 others turn around and ask;


"Who's she?"



"She's the one who consumed herself to light the way for

 others. Yes, she''s my beloved teacher."




tsk..tsk.. T.T






-END-


p/s : special untuk kak tiq :) .  a luxurious experience for your 

SBE today. ;D


Friday, March 2, 2012

kompas






adakah kompas ini yang di maksudkan?

oh.tidak.tidak * sambil geleng kepala. 
 jeng.jeng.jeng


kompas  yang dimaksudkan

( ^_^ )

serious, mesti tgh byg sihah pakai cermin mata ni kan?

 woot sihah, lawanya sihah ...punya spec =.='


# true story 

sedang belajar menjadi seorang yang tanpa cermin mata

tidak mengapa tanpa cermin mata

cermin mata ( spec ) simpan dalam almari baju , bungkus siap-siap dengan surat khabar. :D  KEJAM ATAU NEKAD ?

sebelum tidur letak bawah tilam bagi lenyek. * ini kes orang yang berharta, sihah tak termasuk. muahaha

letak tepi katil, lepas tu buat gaya tidur jackie chan, bangun pagi  *pecah spec aku .waaaaaaa ~umph gaya lam hati " mujur pecah" - diantara yang berharta, tak termaksud sihah


masuk toilet, sangkut pada baju,pastu jatuh, buat-buat tak nampak dan flash tandas. muahaha " gaya yang terlebih duit lagi "

kesimpulannya,walaupun dah nekad untuk tanpa cermin mata

tiang jugak sihah tepuh 

batu jugak yang sihah langgar

adik sendiri pun boleh tertukar

huruf a dengan z pun dah nampak macam sama

mata pun berbinar seolah-olah cahaya/petunjuk selalu datang T.T

dah gunanya kembali semula.

namun dalam hati, masih berbicara 

" wahai spec,nekad itu masih ada "

^_^

p/s : kompas hati lebih bermakna :)